finsk lapland 2023, tirsdag.

Jeg vågnede ca kl 8 til et hus fyldt med liv, snak og latter. I stærk kontrast til den dybtsort nattehimlen, strålede de andre af morgenglæde og virkelyst. Der var brygget kaffe og morgenmaden blev sat frem.

Noget som jeg elsker at spise er karjalanpiirakka. Grødbrød/grødpie. Det er papirstyndt rugdej. Udrullet og skåret i ovaler. Den tykke risgrød- eller kartoffelmos lægges i midten, og kanten knibes sammen. Det bages derefter til en fast kage.

Man finder dem typisk frostboksen hos købmanden. En tur i ovnen og de er klar.

De kan spises som de er, men almindeligvis laver man æggesmør som pålæg: kog et æg til hårdkogt. Mos det sammen med en klat smør. Smag til med salt og peber.

Imens vi sad bænket, sneg lyset sig frem over horisonten

Vi havde fået de sidste tre pladser på en slædetur trukket af rensdyr. Det ligger ca 11 km fra Ylläs Skiresort, lige uden for Luosujärvi. Luosuntie 119, 95900 Kolari, Finland. https://www.poropuolitaival.fi/

Du slipper af med 75€ (563kr) og får en tur rundt i landskabet. Distancen er lang nok, til at du gerne vil retur i varmen. Håndfodring af renerne, varm bærsaft ved bål, pleskner og en god fortælling om rensdyr.

Hvis du selv er lidt åben og venlig, så er det hjertevarme og charmerende mennesker, som elsker deres dyr og rigtig gerne vil fortælle om dem og livet som hyrder.

Mikka fortæller levende om hvordan de er nødt til at være 4 mænd til at holde en rentyr, når den skal have sin årlige vaccination mod parasitter

Vel hjemme i Luosujärvi, blev saunaen tændt som noget af det første. Vi plejer at holde den på 40-50°C og kommer to pøs vand på når den bliver for “kold”. Traditionen dikterer at man drikker en øl imens snakken går. Jeg drikker ikke alkohol, så vand eller sodavand til mig.

Der går nemt to timer i varmen, men min mave kan klokken bedre end et schweizisk ur. Så grandniecen blev bombarderet med tankeoverførsler og pludselig fik hun lyst til at gå igang med aftensmaden. Hun kan nemlig noget med sushiris og tang! Onigiri kalder hun det. Hun er ude i et fusionskøkken, for denne gang bliver det med røget rensdyr.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s