museum obscurum

Der er ufattelig stor spændvidde på de danske udstillinger. Lige fra tre kedelige plancher, hvor det tydeligt er det grafiske udtryk, og ikke forfatteriet, der har vægtet højest, til det ganske effektfulde.

En udstilling er først og fremmest at oplyse, udstille, vise frem og uddanne publikummet.

Nykøbing Falsters lille bette museum “købmandsbutikken” er en voldsom diametral modsætning til udstillingen på Hammers Hus.

Det er velfortjent at udstillingen var en pris i 2018!
Det er nemlig ikke mange andre steder i verden, at man kan fremvise en varulv, et djævlebarn og et drageskelet, for ikke at nævne vampyren.

Udstillingen tager udgangspunkt i Cornelius S.C. Rödder, som var en lidenskabelig samler, opdagelsesrejsende og købmand.
Det er hans verden man træder ind i. Hans “eksistens oplevelse”. Han mente selv, at de genstande han købte, var den ægte vare.

I dag, kan man nemt sætte udstillingen og hele historien om Cornelius op mod “faktatjek” og “fake news”. Der er dog ikke så mange der vil hoppe på, at varulven er ægte, og ligeledes afskrives drageskelettet som ligeså uægte.

Men det er det ikke… Det er et dinosaurskelet… der tilfældigvis ligner det, vi i dag associerer med “drager”.

Jeg havde planlagt at affotografere samlingen, blev blev afbrudt af en skoleklasse, og jeg blev nødt til at forlade samlingen

BUT I’LL BE BACK

“Dette lille skelet blev fundet i en grav på halvøen Osbora i 1891. 
Hun lå i en lille kiste af ler med nipsgenstande og knogler omkring sig, og det formodes, at hun har været tilbedt som en guddom. På kisten var disse ord skraveret: ”Yab Noes Laka Natok”, som oversættes til ”et barn med en skov på hovedet”. 
Barnet synes at have været ramt af Shope Papilloma-virusset, som typisk er at finde hos kaniner. Virusset forårsager en ophobning af keratin i hovedet, som ligner horn.”
– Nykøbing Museum –
Marie Funch-Øhlers
Marie Funch-Øhlers
Marie Funch-Øhlers

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s