fra himalyas hjerte

Den 10. maj 2017 var jeg i Den Sorte Diamant og for første gang i  mit liv, se Lamadans.

Dansk Selskab For Tibetansk Kultur havde inviteret en trup bestående af munke og folkedansere til Danmark.

Det er religiøse danse, med specifik symbolik og betydning. De er som sådan ikke beregnet som underholdning, men er et kropsligt og fysisk udtryk for Buddhadharma.

Uddybning af dansenes og ritualernes indhold (tekst: Lama Samten, dansk oversættelse: Grethe Sørvig).

Indledende ritual: Påkaldelse af den kvindelige beskyttende guddom, Achi Drölma Chökyi, der er legemliggørelsen af kærlighed, medfølelse, generøsitet, beskyttelse, visdom og omsorg. Hun er en udstråling af den kvindelige Buddha Tara, eller Drölma, som hun kaldes for på tibetansk. Hun er beskytter af Buddhas Lære, og af dem, der praktiserer hans lære, især indenfor den tibetanske buddhismes Drikung Kagyu-tradition, som disse lamaer tilhører. I denne påkaldelse, akkompagneret af traditionelle, tibetanske klosterinstrumenter, så som trommer, langhorn og klokker, beder lamaerne Achi om at velsigne aftenens show og både artister og publikum.

”Shondol, den kongelige dans”, eller ”Mor og datter dansen og sangen”. Denne dans og sang har sin oprindelige i det ladakhiske hof og er 500 år gammel. Kvinderne, der danser er klædt i de kongelige hof-danseres traditionelle kostumer, med en hovedpynt, der kaldes for ”perak”. Denne var oprindeligt lavet af guld, isat turkiser og koraller og amuletter lavet af guld og sølv. Disse gyldne amuletter repræsenterer det man i buddhismen kalder for ”De Tre Juveler”, dvs. Buddha, Buddhas Lære og dem, der praktiserer hans lære. – Dette er en typisk ladakhisk kvindedans, der går i arv i mange familier, fra mor til den ældste datter. Den handler om, at den ældste datter skal forberede sig på at overtage ansvaret for familien, da moren pludseligt kan blive syg og dø. Dansernes hovedpynt består i øvrigt af ægte turkiser, koraller guld og sølv og bæres ofte af ladakhiske kvinder den dag i dag til festlige anledninger.

”Mahakala Maskedans”. Mahakala er den vrede manifestation af alle Buddhaers visdom. Hver eneste bevægelse i dansen er udtryk for spirituel kraft, der kan fjerne alle fysiske og følelsesmæssige forhindringer. Dansen akkompagneres af forskellige klosterinstrumenter.

”Trommedansen”. Denne dans er et meget populært ritual på alle tibetanske klostre, og blev introduceret til tibetanerne af den store mester, Guru Padmasambhava, der bragte den tantriske buddhisme til Tibet i det 9. århundrede. Dansens bevægelser symboliserer kraften til at underlægge sig onde ånder, og til at opgive de negative følelser, der tiltrækker ulykkelige ånder og negative energier.

”Yak Dansen”. Denne dans og sang, der er meget populær i hele det tibetanske kulturområde i Himalaya, handler om en yak, der ikke kommer hjem om aftenen. Nomadefamilien kalder og kalder på deres elskede yak, men da den ikke kommer, tror de den er død, og begynder at sørge. Pludseligt kan man høre yak’ens dybe røst, og oksen er endelig kommet hjem. Nomadefamilien bryder ud i glædes-sang og –dans, og yak-oksen danser sammen med dem. (Den hilste også på publikum, der ofrede khatags (hvide silkeskærf) til den). Yak-oksen repræsenterer styrke og mod, og dansen udføres for at hædre den kære yak-okse, der er betingelsen for overlevelse for mange mennesker i Himalaya-regionen og i Tibet. I dansen udtrykker nomadefamilien deres kærlighed for yak-oksen, og deres taknemmelighed for dens venskab, og for at være en så vigtig del af deres liv i bjergene.

”Kong Gesar af Ling”. Dansen er fortællingen om den legendariske og spirituelle konge, Gesar af Ling. Hans livs historie er en af de mest berømte fortællinger i Tibet, Bhutan og Ladakh, og er en fortælling om en kulturel helts heroiske bedrifter i kongeriget Ling. Historierne om ham har været videregivet mundtligt i det tibetanske kulturområde i århundreder. Det siges, at Kong Gesar blev sendt fra himlen for at besejre alle de negative ånder og dæmoner, der skabte forhindringer og sygdomme for folk i det gamle kongerige.

”Cöd-ritualet”. Chöd er både en dyb spirituel praksis og et kraftfuldt eksorcistisk ritual indenfor tibetansk buddhisme. Her visualiserer man, at man ofrer sin krop og energi til dæmonerne, for således at opgive al tilknytning til sin krop og energi. Resultatet af dette er, at man bliver totalt frygtløs, hvilket igen resulterer i, at alle negative ånder forsvinder. Dette fordi de negative ånder tiltrækkes af, og næres af vores frygt. Ritualet akkompagneres af store håndtrommer, kaldet ”damaru”, klokker, og af lårben fra mennesker, der bliver brugt som blæseinstrument, samt af en harmonisk recitation af mantraer og bønner. Det at være til stede under dette ritual, vil rense og helbrede både fysiske og følelsesmæssige forhindringer, ubalancer og sygdomme.

”Nomadernes Jabro-dans”, eller ”Picnic-dansen”. Rytmisk dans akkompagneret af melodiøs sang. Musik og sang spiller en meget vigtig rolle i de ladakhiske nomaders hverdag, i det dansen og sangen holder dem varme i den strenge vinterkulde på flere tusind meters højde. Deres sang og dans reflekterer også deres harmoni med naturen og dyrene.

”Skelet-dansen”. En lama dans, der bliver udført indenfor alle skoler i den tibetanske buddhisme. Den symboliserer alle skabte fænomeners forbigående natur – ikke kun de fysiske, men også vores sindstilstandes forbigående natur. Dansens egentlige navn er Durak Garcham, ”Gravpladsernes Herrers Dans”. Dansen hylder også den befrielse, der er et resultat af erkendelsen af alle tings midlertidige natur, og således opgivelsen af tilknytning til dem. Skellettet i dansen symboliserer den dynamiske bevægelse mellem afslutning og transformation, og den store glæde det indebærer at være fri for tilknytning.

Afsluttende ritual med ønskebønner for at sprede fortjenesten, for således at skabe favorable situationer i vores liv og spirituelle udvikling. Al god karma og positive energi, der er skabt af lamaerne, danserne og publikum i løbet af aftenens spirituelle forestilling bliver således videregivet til gavn for alle levende væseners lykke og for fred på jorden. Måtte alle levende væsener blive velsignet med kærlighed, medfølelse og et godt helbred!

Afslutning af tak

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s