det stockholmske blodbad?

— kun for folk med reel livserfaring —

En kvindes plager ender aldrig. Selv efter hendes død, fortsætter snavset med at orme sig ind på hende. Citat: Mig Selv

Og det er lidt sådan jeg har det lige nu. Jeg har overdrevet voldsom menstruation. Som i: ufattelig overdrevet voldsom.

Det Stockholmske Blodbad

Jeg vågnede i den sædvanlige pøl, og måtte trippe forsigtigt ud på badeværelset og afklæde mig i brusekabinen imens morgenportionen væltede ud. Det er ikke pga. af æstetikken at folk bliver parteret i badeværelset/badekarret, det er det nemmeste sted at spule rent bagefter.
I en forbitanke fik jeg sammenlignet det med det stockholmske blodbad. Den næste  var “hvad ved jeg i grunden om det? Det er fjollet at bruge en referenceramme, man ikke har nogen reel reference til.”

Jeg vil ikke kaste skam og skæld på dem, der i flæng sammenligner røde pøle med det omtalte blodbad, men der er vel i grunden ikke ret mange der reelt ved, hvad denne hændelse faktisk gik ud på. Og så dog alligevel. Min kone har hovedet fyldt med alverdens viden og kunne før første kop kaffe svare “Det var Christian 2. der henrettede en masse svensk adel, og blodet flød i gader og stræder i flere dage”.

Jeg omformulerer mig til: Der er vel ikke så mange i dag, der har et personligt forhold til referencen og kender sagens detaljer

Som indlænding har jeg ikke været udsat for indfødsretsprøven, og dermed er der en masse paratviden, jeg ikke lige har klistret til fingerspidserne.
Nu ved jeg jo så heller ikke, om det stockholmske blodbad er en del af pensum, men man skal nok være i en af de specifikke dertil underviste kredse, hvis man ved noget konkret om den sag, og dermed få det fulde udbytte, når referencen bruges.

Et menneske har ca. 5,5 liter blod i kroppen. Der blev henrettet ca. 82 personer – alle der døde under de forudindledende krigshandlinger tæller ikke med.
5,5 l. x 82 = 451 l.
Nu blev kroppene nok ikke decideret drænet, men halshugning skulle medføre en kraftig blodstrøm. Jeg har ikke prøvet at halshugge noget, så jeg aner intet om det og hører i virkeligheden heller ikke så voldsomt meget efter, når folk fortæller om, hvordan de ondulerer deres kyllinger, køer, får og så videre.

Taget i betragting, at blodet tilsyneladende var rigeligt i mængde til at løbe i rendestene, og at ligene blev kastet i dynge, så lå de sikkert og dryppede nok af til, at vi kan satse på omkring 400 liter.

Hvor meget er 400 liter?
Det svarer til en af de små baggårdscontainere.

Selvom det føles således, så vil jeg ikke påstå, at jeg kommer i nærheden af det omfang. Og dog, hvis en almindelig kvinde menstruere 500 gange i løbet af sit liv, og der udskilles 0,8 dl så bliver det til lige præsis 400…. dl.
Så kan man så tænke sit, næste gang man hiver sin 4 l. gryde frem og skal koge kødsovs.

Kraftig menstruation

Nu slipper jeg af med lige lidt mere end de sædvanlige 0,8 dl. Vi taler om en dyb tallerken blodbudding udover selve blodet. og sjovt nok, så fylder væske bare mere, når det ligger fladt.
Naturligvis overvejede jeg i et kort øjebliks anfald af dødsgalgenhumor at tage et billede og vise det frem. Man skal jo kunne dokumentere sine påstande – troværdighed, troværdighed, troværdighed. Men det droppede jeg.

Hvorfor, hvordan og hvorledes?

Man kan få kraftig menstruation af forskellige årsager. Og jeg vil blot lige som indskudt kommentar, sige, at ordet kraftig, er i mine øjne, noget af en underdrivelse.
Den årsag jeg har raget til mig, er en muskelknude, et fibrom på 7×8 cm.
Jeg kan næsten ikke få armene ned, så begejstret er jeg. Jeg har faktisk en konkret målbar muskel i kroppen!

Da jeg blev diagnosticeret blev jeg faktisk en kende optimistisk. En af behandlings metoderne er nemlig operation.

Det store gyldne og magiske tryllenummer, hvor man aldrig mere i resten af livet behøver at spekulere på menstruation. Man kan planlægge rejser uden af kikke på cykluskalenderen, man kan dejse omkuld, hvor det skal være, uden at spekulere over, hvilken dag “i morgen” er. Man kan få alle mulige på-tur-påhit uden at have bilen lastet med bind og tamponer og hele tiden skulle holde øje med klokken og mærke efter hvor lang tid der er til næste udskiftning af bundproppen.
Bedst af alt, man slipper for at skulle pakke sofa, bilsæder og seng ind i presninger.

Men ak. Gynækologen var belastet af principper. Man opererer ikke sådan bare på folk, og slet ikke når det gælder om at fjerne ting og sager fra kroppen. Så det blev til en sølle hormonspiral.
Men hey – man slipper for et irreversibel indgreb i bytte for nogle fantastiske bivirkninger:

  • “Giver ofte uregelmæssige blødninger i de første måneder efter opsætning. Efter 4 måneder er blødningen acceptabel hos de fleste. De fleste fortsætter med hormonspiralen lang tid herefter
  • Kan som andre spiraler give smerter i ryg og underliv
  • Hormonerne kan give bivirkninger i form af brystspænding, hovedpine, uren hud og nedsat humør
    • Disse bivirkninger optræder især i de første måneder, men er oftest forbigående
  • Beskytter ikke mod kønssygdomme
  • Er dyr at anskaffe. Men da spiralen er effektiv i 5 år, er den billigere end p-piller i en tilsvarende periode. Samtidig nedsættes udgifter til bind og tamponer”

Alt sammen til den latterlige lave pris på 1.200 danske piskeslag.
Så hvis jeg ikke om 1 år, kan nøjes med at bruge trusseindlæg når jeg har menstruation, så bliver jeg nok lidt gnaven.

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s